El novembre de 1988 l’alcalde Miquel Puig (PSC) convoca els partits i associacions per informar-los del Conveni signat amb l’empresa japonesa SPAIN I.T.C per a la construcció d’un Camp de Golf a Caldes que ocuparà 30 Ha de camps i boscos. Es parla de “grans beneficis per Caldes”. Serà el millor camp de golf de Catalunya”, “tindrà un hotel de 4.000 metres quadrats” i hi haurà “importants inversions a la població”. Es construirà una presa a les Elies que servirà per abastar el reg del camp de golf i també per “solucionar definitivament el problema de subministrament d’aigua a la vila de Caldes”. El conveni especifica que la inversió realitzada per SPAIN I.T.C. li haurà de ser retornada íntegrament en forma d’aigua gratuïta i d’exempcions d’impostos i que a més haurà de venir acompanyada de subvencions d’organismes públics.
Però el terreny on anirà el Camp de Golf és actualment agrícola i forestal. Per tant l’Ajuntament abans ha d’aprovar un Pla Especial pel Camp de Golf i posteriorment modificar el Pla General Urbanístic Municipal per poder realitzar el projecte.
El març del 1989 el Ple de l’Ajuntament aprova inicialment el Pla Especial del Camp de Golf amb els vots a favor de tots els partits i l’abstenció d’Iniciativa per Catalunya (IC), i s’obre el període legal d’informació pública.
Membres d’IC i d’altres vilatans alarmats per l’impacte que pot suposar el projecte, es reuneixen en assemblea a la Sala Polivalent del Centre Cívic. Les principals preocupacions dels assistents són:
● Falta d’informació.- S’ha redactat el Pla Especial del Golf sense que hi hagi hagut informació ni debat amb la població del contingut del conveni. Calia haver presentat un avançament de Pla Especial que hagués permès participar a la població i avaluar-ne els riscos i potencials perjudicis.
● Enorme consum d’aigua.- La quantitat d’aigua de reg necessària per tenir 30 Ha de gespa en bon estat és d’uns 1.300 metres cúbics diaris. Els terrenys són de secà, i Caldes és deficitària d’aigua. En aquell moment als estius calen restriccions d’aigua. Per tant cal tenir la presa de les Elies en funcionament abans de subministrar aigua al Camp de Golf, sinó la situació pot ser insostenible per a la població.
● Impacte mediambiental .- Es substitueixen 20 Ha de camps agrícoles i 10 Ha de boscos autòctons (alzina, roure i pi), i es substitueixen per espècies vegetals foranes (gespa i espècies ornamentals). Això requereix enormes moviments de terres, amb la destrucció dels hàbitats naturals, possible destrucció d’ aqüífers. A més la gespa no és un cultiu mediterrani i el seu manteniment comportarà la utilització permanent de gran quantitat d’adobs i pesticides.
● No beneficis per a la població .- Es tracta d’una operació especulativa privada lesiva per als interessos públics: No es garanteix el consum prioritari d’aigua per la població. No es detallen enlloc les possibles inversions que beneficiarien la vila de Caldes. Es retorna la inversió de la presa amb exempcions de taxes i aigua gratuïta, i es produirà un augment de la pressió urbanística al voltant del Golf i Can Camp, que pot comportar l’aparició de requalificacions i augment del sòl urbanitzable.
● Petició de redacció d’un nou conveni que garanteixi la construcció inicial de la Presa, el subministrament prioritari d’aigua a la població i garanteixi el màxim possible el manteniment de la biomassa i s’utilitzin espècies d’hàbitat mediterrani.
La pròpia assemblea crea una Comissió d’Al·legants al Camp de Golf que s’ocuparà de redactar una al·legació que contingui tot el què s’ha acordat. El maig de 1989 es comencen a presentar al·legacions signades dins del període d’informació pública, i finalment se’n presenten més de cent.
Poc després l’Ajuntament es reuneix amb la Comissió d’Al·legants. Reacciona amb prepotència i els resultats són decebedors (Veure el comunicat de la Comissió), permetent que es realitzi la construcció del Camp de Golf disposant només d’una llicència d’obres provisional de moviment de terres, i fa ulls clucs a la desforestació massiva sense que l’empresa demani ni tan sols permís de tala.
Ha passat el pitjor que podia passar: es permet la construcció del Camp de Golf sense tenir construïda la Presa de les Elies, doncs encara no es disposa ni del projecte aprovat.
Comencen anys de dura lluita entre la Comissió i l’Alcaldia presidida per Montserrat Domènech (PSC). Els Al·legants al Camp de Golf realitzen exposicions de carrer, actes públics, protestes als Plens, articles a la premsa i denúncies per tala d’arbres sense llicència i per perforacions de pous il·legals. (Trobareu aquesta informació a l’apartat Documents i Imatges).
El 1990 l’Ajuntament aprova el Pla Especial de l’Urbanització de Can Camp, propera al Camp de Golf, però “amb l’executivitat supeditada a l’existència de cabals d’aigua necessaris”. En aquest enllaç trobareu informació sobre la urbanització de Can Camp. Els Al·legants també hi presenten al·legacions, i a partir d’ara s’autoanomenen “Al·legants al Camp de Golf i a Can Camp”.
El 1992, tres anys més tard, es construeix sense llicència l’edifici social del Club de Golf, utilitzant encara la llicència inicial provisional de moviment de terres. Durant aquests anys s’ha redactat el projecte de la Presa, i s’han realitzat algunes obres a la llera de la riera però amb aportacions econòmiques municipals, confiant en recuperar-les amb aportacions futures de la Generalitat.
L’abril de 1992 els Al·legants presenten una al·legació exigint l’aturada del funcionament del Club de Golf al no disposar de llicència municipal. No poden tenir la llicència perquè SPAIN ITC ha incomplert el Conveni, sobretot en la no construcció de la Presa i les depuradores. Aleshores l’Ajuntament ordena aturar el funcionament del Camp de Golf.
Un mes després es produeix l’aturada de les obres de la Presa. La causa és fonamentalment l’incompliment per part de l’empresa Spain ITC, que no ha realitzat els pagaments previstos al conveni. D’altra banda s’ha observat que el ciment utilitzat no era de la qualitat necessària.
Però l’empresa ignora l’aturada d’activitats i el Club de Golf segueix funcionant sense llicència.
La situació es complica i Spain ITC diu que posa el camp en venda. Es presenta com a comprador el grup hoteler Joan Carles I que afirma que invertirà 300 milions de pessetes en la construcció de la presa, però a canvi d’una modificació urbanística que l’autoritzi a construir 90 cases al voltant del Camp de Golf. L’Ajuntament ho veu bé però tant ERC com CiU diuen que no estan d’acord amb l’aparició d’una nova urbanització al Golf.
Finalment el Golf és comprat per les empreses Gualba Paradís i Horitzó XXI, que es comprometen a invertir 700 milions de pessetes en la Presa de les Elies a canvi de realitzar 130 cases al voltant del Golf. El desembre de 2002 l’alcaldessa Montserrat Domènech, amb els vots només del PSC i del PP aprova aquest conveni amb aquestes empreses, incomplint els criteris del Pla General aprovat mesos abans per àmplia majoria. (Cal dir que la Comissió d’Al·legants s’integra dins del Grup de Debat per així poder defensar el territori de Caldes de manera global amb la proposta de nou Pla General).
Uns mesos més tard, i degut també a la pressió exercida per la resta de partits, associacions i grups (Grup de Debat, Ateneu, ADENC, etc), l’alcaldessa rectifica i retira aquesta proposta, permetent així l’aprovació definitiva del Pla el 2003 per àmplia majoria: hi voten a favor tots els partits excepte el PP.
Aleshores les empreses propietàries del Golf anuncien que acudiran als tribunals per demanar indemnització per trencament de contracte. És quan en nom del Grup de Debat presenten un recurs de reposició al TSJC l’any 2002 demanant la nul·litat del conveni de les 130 cases per manca de garanties jurídiques en la construcció de la Presa i les depuradores i, per tant, declarant també nul·la la demanda de danys i perjudicis interposada contra l’Ajuntament per les empreses propietàries del Golf. I l’any 2008 el TSJC falla definitivament a favor d’Al·legants i Grup de Debat, desestimant el recurs presentat per les empreses Gualbes Paradís i Horitzó 21 contra l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
El problema de subministrament d’aigua del Camp de Golf no s’ha solucionat. Utilitzen algunes perforacions il·legals i també un cert cabal provinent de la depuradora. I declaren que la resta d’aigua necessària la compren amb camions cisterna.
El resultat final de tanta prepotència és lamentable: un Golf sense aigua i sense llicència, perforacions il·legals, l’antic camí de Caldes a Sant Sebastià per les Elies destrossat i amb restes de la construcció de la Presa (veure la foto de dalt), diners públics perduts, i restes dels carrers de la urbanització de Can Camp per sort no executada.
Els veïns de la Font dels Enamorats van detectar que en el Camp de Golf s’havia realitzat una perforació per tal de trobar aigua en poc menys d’un dia, i van alertar l’Ajuntament de Caldes. L’enginyer municipal va confirmar que es tractava d’un pou i es va fer una denúncia a la Junta d’Aigües. No es tenen notícies de que l’empresa disposi del permís d’explotació de la Generalitat. Els veïns de la Font dels Enamorats estan preocupats perquè el pou s’ha fet uns 150 metres més amunt de la captació d’aigua de la urbanització. I els Al·legants del Camp de Golf han presentat una denúncia davant a possibilitat que el pou afectés el perímetre de protecció de l’aigua termal.
(5-9-1990).- Primera al·legació a Can Camp. Es demana que es paralitzi la tramitació del Pla Especial de Can Camp vist que l’informe de l’Arquitecte Municipal especifica que “l’executivitat del Pla resta supeditada a l’obtenció prèvia dels cabals d’aigua necessaris per subministrar aigua als habitatges” i que el POUM prohibeix clarament de fer perforacions a la zona. (Inclou documents annexos).
POUM de Caldes de Montbui.- En el Sector B el Pla General especifica que “En aquest sector restarà prohibit qualsevol tipus de sondeig, perforació, captació i/o extracció d’aigües, malgrat s’hagi obtingut l’escaient autorització dels Organismes competents en la matèria d’aigua”. I si el Pla Especial de Can Camp incompleix el POUM, que és de rang superior, s’ha de paralitzar la seva tramitació.
Plana en construcció: Podeu col·laborar-hi aportant fotografies, documents, àudios, vídeos, proposant modificacions al text, descobrint algun error …
Aquest espai web és obert i estarem encantats d’incorporar-hi tota la informació sobre aquestes lluites que vulgueu aportar-hi.
Poseu-vos en contacte amb