Caldes de Montbui: grups de defensa del territori.

1) Recuperació de la granja-escola Torre Marimon (2002-2005)

2) El Parc Agrícola del Vallès: una oportunitat perduda (2004).

1) Recuperació de l'Escola d'Agricultura Torre Marimon

Història:

Quan ja s’havia arribat a un Pla General de consens, el Departament de Territori de la Generalitat retorna el Pla perquè s’hi afegeixi el traçat del Quart Cinturó, que per una decisió ideològica la majori dels partits de l’Ajuntament havia decidit no incloure en el Pla per trobar-s’hi en contra. Aquesta inclusió, que havia de ser un simple tràmit, provoca un problema majúscul: l’alcaldessa Domènech el desembre de 2002 ho aprofita per incloure l’ús zoològic a la Torre Marimon i per incloure a la documentació del Pla un nou conveni amb els propietaris del Golf que els autoritza a construir 130 habitatges al voltant del Camp de Golf i a més s’amplia molt la urbanització de Can Valls, en 750 habitatges. Un mes després es presenta aquest Pla adulterat al Ple on, amb un escàndol majúscul, s’aprova només amb els vots de PSC i de PP. Acte seguit el ple se suspèn pels aldarulls del públic contraris a l’ús zoològic de la Torre Marimon.

Es forma el grup Torre Marimon XXI amb l’objectiu de posar en valor el passat i el futur de la Torre Marimon i que té com a raonament bàsic que la Torre Marimon ha de servir per actualitzar l’ús pel qual va ser creada, un centre d’investigació i ensenyament relacionat amb l’agricultura.

Poc després els col·lectius ADENC, Assemblea de l’Ateneu, Grup de Debat i Torre Marimon XXI i Unió de Pagesos presenten seves al·legacions en un acte públic. A més el Grup de Debat presenta un recurs de reposició contra el conveni del Camp de Golf, perquè consideren que no té validesa jurídic: ni les empreses signants són les propietàries, ni es garanteix la construcció de la presa, ni els cobraments dels deutes.

Aquest moviment legal molt sòlid fa que l’Ajuntament comenci a dubtar davant de la situació creada. I finalment, un mes després, l’Ajuntament rectifica, anul·la el conveni del golf i retira l’ús zoològic de la Torre Marimon. I El Pla General finalment s’aprova amb l’únic vot en contra del PP.

L’alcaldessa Montserrat Domènech declara que tot i haver retirat l’ús zoològic del Pla per a poder-lo aprovar per àmplia majoria, sempre ha dit que farà tot el possible perquè el zoo vingui a la Torre Marimon. Comença així un període de temps en què el grup Torre Marimon XXI intenta convèncer de la importància de la Torre Marimon per l’agricultura del país  valors natural i de la riqusa del seu entorn amb un seguit d’actes i publicacions.

El grup organitza una “Jornada festiva de portes obertes” a la Torre Marimon, amb un Acte Públic de Debat i un seguit d’activitats durant tot el dia, amb un dinar popular. La Diputació (PSC) hi posa tota mena de traves legals, obligant a que Torre Marimon XXI esdevingui una associació legalment constituïda, imposa una taxa de 355  € (de l’any 2003) i obliga la contractació d’una assegurança d’accidents     i d’altres mesures de seguretat. El grup Torre Marimon XXI es converteix en associació a correcuita i els seus membres avancen els diners de taxes i assegurances. Les Jornades són tot un èxit. Hi acudeixen més d’un miler de persones persones que de manera solidària cobreixen amb escreix els deutes existents, tot comprant samarretes de Torre Marimon XXI i fent aportacions directes a les guardioles. És una veritable demostració de força davant l’Ajuntament de com la ciutadania demana que la Torre Marimon segueixi servint per allò que va ser creada, amb les necessàries actualitzacions.

Finalment el juny de 2005 es signa un conveni per part del conseller d’agricultura Antoni Siurana i el president de la Diputació de Barcelona Celestino Corbacho on s’estableix que la Torre Marimon serà un nou centre de reerca i formació agrícola, vinculat al IRTA i a la UAB.
                                         (Pot seguir-se amb detall a la secció “Articles premsa”).

Imatges de la Jornada de portes obertes

(3-9-2021).- Jornada de Portes Obertes.- Arts plàstiques, anellament d’ocells, paradetes, cant coral, castellers, sardanes, excursions, pujada a la torre i acte públic de debat.

Documents:

(25-01-2003).- Al·legació de Torre Marimon XXI demanant a l’alcaldessa que retiri l’ús de reserva zoològica i residencial del Pla General, argumentant la importància medioambiental de la Torre Marimon i el seu entorn.

(8-5-2002).- Al·legacó d’Unió de Pagesos demanant que es retiri l’ús zoològic de la Torre Marimon en el Pla General, posant en valor la fertilitat del terreny de la finca i els seus valors naturals, citant les 146 espècies d’ocells que s’hi troben i també la importància de les 100 Ha de plana al·luvial com a connector biològic.

(10-4-2003).- “Torre Marimon. Propostes de desenvolupament del territori per un escenari sostenible i respectuós envers el futur.- Dossier preparat pel grup “Torre Marimon XXI” amb estratègies de futur per aconseguir una proposta d’ús sostenible. També inclou una història de la Torre Marimon i un estudi dels valors territorials i biològics de la finca.

(1-7-2003).- Estatuts de l’Associació cívica “Torre Marimon XXI”.- Era un condicionant per a poder sol·licitar de la Diputació l’organització de la Jornada festiva a Torre Marimon per a reivindicar-ne el seu ús històric.

(1-8-2003).- Condicionants imposats per la Diputació de Barcelona per a poder realitzar la Jornada festiva a Torre Marimon.

(8-6-2005).- Proposta de conveni per a la Torre Marimon entre Antoni Siurana (conseller d’Agricultura i president de l’IRTA) i Celestino Corbacho (president de la Diputació de Barcelona).

(4-4-2003).- Cartell anunciant l’acte públic “El futur de la Torre Marimon. Caldes què hi diu?” a la Sala Polivalent. En aquesta reunió es debatran les estratègies per aturar “l’ús zoològic d’aquesta finca de 110 Ha.

(14-2-2003).- Cartell anunciant l’acte públic “Per una Torre Marimon del segle XXI” al Centre Cívic de Caldes de Montbui. Jordi Romeva, Pep Riera, Josep Ribas i Josep Valls debatran amb els assistents diferents possibilitats de futur per la Torre Marimon.

Acte públic realitzat el 2014 a la Sala de Can Rius

(4-04-2014).- Cartell de l'acte públic "El poble que tu has fet" a la sala noble de Can Rius, organitzat per el Grup de Debat. Hi va participar en Lluís Subirats, catedràtic de Ciència Política a la UAB, i representants dels grups "Salvem el Farell", "Volem un Parc a l'Estació", "Grup de Debat" i "Torre Marimon XXI".

(4-4-2014).- Presentació projectada a l’acte “El poble que tu has fet”  per Torre Marimon XXI

Articles premsa:

1) Dura lluita contra el Zoo a la Torre Marimon (2001-2003)

 • Fan efectiu l’acord per estudiar el trasllat del zoo a la Torre Marimon”. (Montbui, 16-2-2001).
  Joan Clos (alcalde de Barcelona) i Manel Royes (president de la Diputació) van signar un protocal per iniciar un estudi que determinarà si la Torre Marimon és apta per albergar el Zoo de Barcelona. I Manel Reyes va parlar de la construcció de la variant de Palau i la millora de les comunicacions que comportaria el Zoo.
 • Joan Clos: el de la Torre Marimon ses el zoo més maco d’Europa“. (Montbui, 16-2-2001).
  Joan Clos, alcalde de Barcelona i Manel Royes, president de la Diputació van explicitar la seva ferma voluntat a instal·lar una reserva d’animals del Zoo de Barcelona a Torre Marimon. L’estudi establirà els criteris tècnics per a la utilització de la finca com a reserva d’animals salvatges i contindrà millores de la xarxa viària. Jordi Portabella, president del Consell d’Administració del Zoo, va dir que encra s’estaven buscant fórmules per a costejar el projecte però que calia implicar el sector privat.
 • “Una última ronda de converses definirà les postures sobre el PGO“. (Montbui, 18-5-2001).
  L’Equip de Govern (PSC) iniciarà la darrera ronda de converses sobre el Pla General amb els partits polítics i el Grup de Debat. No hi ha acord en alguns aspectes introduïts darrerament: la requalificació de la Torre Marimon per a permetre-hi l’ús zoològic, l’ampliació de Can Valls i el Camp de Golf.
 • L’Equip de Govern es pot quedar sol en l’aprovació, dijous, del Pla General“. (Montbui, 25-05-2001, portada) i “L’oposició només votarà a favor del Pla General si hi ha canvis d’última hora” (pàg 3).
  Tots els grups polítics de l’oposició, i també el Grup de Debat, es mostren contraris a la qualificació de “jardí zoològic” a la Torre Marimon, tot i que Pau Olóndriz (ICV) no ho considera prou important per votar en contra. L’alcaldessa Montserrat Domènech declara que “ja és un tema tancat”.
  A més en el Pla no s’ha inclòs la reserva de terrenys pel Quart Cinturó per fidelitat a un acord de Ple, tot i sabent que la Generalitat el retornarà i obligarà a dibuixar-lo.
 • El Pla General rep 150 al·legacions a la fi del termini d’exposició pública“. (Montbui, 5-10-2001).
  Els dos últims dies del període d’exposició pública ha arribat el gruix d’l·legacions al Pla General, fins a 150. L’alcaldessa Montserrat Domènech declara que no es marca una data límit per decidir sobre les al·legacions. I que un cop resoltes, enviarà el Pla al Departament d’Urbanisme de la Generalitat que el retornarà per a incloure-hi la reserva de terrenys del Quart Cinturó.
 • Presenten al·legacions al PGO, contra el zoo i l’ampliació de Can Valls“. (Montbui, 19-10-2001).
  En un acte al Centre Cívic, representants del Grup de Debat, ADENC, Unió de Pagesos i el col·lectiu l’Eskellot van fer públiques les al·legacions al Pla General que presentaran conjuntament el 30 de setembre. Els punts més importants són l’ús zoològic a la Torre Marimon i l’ampliació de Can Valls.
 • L’Equip de Govern vol desestimar les al·legacions contra el zoològic i Can Valls“. (Montbui, 4-1-2002).
  L’alcaldessa Montserrat Domènech declara que es desestimaran les al·legacions a l’ús zoològic de Torre Marimon i a l’ampliació de Can Valls. Representant del Grup de Debat lamenten que no se’ls hagin explicat en detall la desestimació i també lamenten el trencament de l’esperit de diàleg que fins ara hi havia hagut en la definició del nou Pla General. També s’oposen a la prevista legalització de plantes de tractament de runes.
 • L’equip de govern desestimarà 83 de les 155 al·legacions al PGOU“. (Montbui, 18-1-2002).
  Un punt de l’ordre del dia del darrer Ple era l’estimació o la desestimació de les al·legacions presentades a l’aprovació provisional del Pla General. Tot i que s’ha postposat pel proper ple, l’alcaldessa Domènech ja ha declarat que es volen desestimar el grup d’al·legacions contràries al zoo a la Torre Marimon. Diu l’alcaldessa que introduir l’ús de jardí zoològic permet fixar en el Pla General una sèrir de condicions que haurà de complir el futur zoo. Tampoc no s’acceptaran les al·legacions presentades per ERC i el Grup de Debat contra l’ampliació de Can Valls. El Grup de Debat critica no haver buscat altres alternatives per la Torre Marimon que no siguin el jardí zoològic.
 • Convocatòria d’Assemblea: la Torre Marimon, amb zoo o sense?“.- (Montbui, 25-1-2002). Crida a la resposta popular davant la imposició de l’ús zoològic per part de l’equip de govern. Article signat per l’Assemblea de l’Ateneu, Grup de Debat, Unió de Pagesos i ADENC denunciant com l’Equip de Govern ha imposat l’ús zoològic per a la Torre Marimon. Es declaren indignats per les decisions partidistes preses sense sospesar les opinions dels ciutadans que fan que la iniciativa d’instal·lació del zoo ara passi a mans de l’Ajuntament de Barcelona. Per què tantes presses i tan poc debat a la població?. La preservació dels valors agrícoles, educatius i paisatgístics o la seva pèrdua mereix un referèndum a la població. I el què cal és trobar d’altres propostes de futur per a la Torre Marimon.
 • Entitats contra el zoo convoquen una assemblea dissabte“. (Montbui, 25-1-2002)
  Convocatòria d’assemblea per part de l’Assemblea de l’Ateneu Molí d’en Ral, el Grup de Debat, Unió de Pagesos i l’ADENC al Centre Cívic amb el lema “Salvem la Torre Marimon”. L’objectiu és articular la resposta ciutadana per evitar la introducció de l’ús zoològic per la Torre en el Pla General.
 • Caldes aprova inicialment el Pla General per una majoria àmplia. (Montbui, 1-2-2002).
  L’aprovació del Pla General rep el suport de la majoria de regidors (PSC, IC i CiU). S’absté el regidor d’ERC, disconforme amb la introducció de les 12 Ha de reserva de sòl balneari a les Cremades i amb l’ampliació desmesurada de Can Valls. Només hi vota en contra el PP. Un cop aprovat inicialment el Pla, ara passa a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva en cas que no hi trobi cap problema.
 • Es retira l’ús de jardí zoològic per a la Torre Marimon“. (Montbui, 1-2-2002).
  A la recent assemblea convocada pel Grup de Debat, l’Ateneu Molí d’en Ral, Unió de Pagesos i l’ADENC es va constituir una comissió delegada per entrevistar-se amb tots els grups polítics per demanar-los que no s’inclogui l’ús zoològic en l’aprovació inicial del Pla General. Van exposar que al no tractar-se d’un projecte immediat i faltant encara l’estudi de viabilitat, era millor no incloure’l. L’alcaldessa va acceptar la proposta tot afirmant que això no significa que es desestimi la instal·lació del zoo a la Torre Marimon.
 • Jordi Portabella explica el projecte de zoo per Torre Marimon“. (Montbui, 8 de març de 2002).- El president del zoo de Barcelona i regidor d’ERC per Barcelona Jordi Portabella va presentar a la Sala de Plens el projecte de zoo per la Torre Marimon. Va explicar que s’instal·laria la part terrestre el zoo, que ocuparia 70 Ha de les 110 Ha que té la Torre. Va acabar dient que Caldes és un bon lloc per instal·lar el zoo i que ara el que cal és desenvolupar el projecte pròpiament dit.
 • Es busquen propostes alternatives al zoo per a la Torre Marimon“. (Montbui, 8-3-2002).
  L’assemblea ha estat organitzada per ADENC, Ateneu Molí d’en Ral, Torre Marimon XXI i Unió de Pagesos, i ha servit per recollir propostes viables, sostenibles i positives per Caldes. S’ha parlat de parc agroalimentari, potenciació de l’escola agrària, centre d’educació ambiental, centre de venda de productes agrícoles vallesans, centre cultural, centre de lleure i banc de terres. L’Assemblea va nomenar un grup de treball que se’n cuidarà d’estudiar la viabilitat de les diferents propostes.

2) L'equip de govern trenca el consens (desembre 2002-gener de 2003)

 • Incloure l’ús de zoològic per a Torre Marimon crea controvèrsia“. (Montbui, 5-12-2002).
  La recent proposta de l’ús de jardí zoològic per a Torre Marimon podria trencar el consens que hi va haver en l’aprovació del text inicial del Pla General que s’ha de votar aquest mes. CiU i ERC són contraris a tocar un text tan consensuat i IC-EV tot i que sempre ha defensat Torre Marimon com a escola agrícola, creu que això no li impedirà votar a favor del Pla General.
 • “”La inclusió de l’ús de jardí zoològic per a Torre Marimon podria trencar el consens en el Pla General”. (Montbui, 5-12-2002).
  Després d’haver arribat al consens de retirar l’ús zoològic a la Torre Marimon i així poder aprovar inicialment el Pla General (gener de 2002), uns mesos després l’alcaldessa Domènech torna a introduir l’ús zoològic i el conveni amb el Golf de les 130 cases. Torre Marimon XXI es reuneix amb la resta de partits, que declaren que se n’han assabentat per la premsa, i intentar tornar a forçar la retirada de l’ús zoològic i l’elaboració d’un text de consens.
 • Jordi Portabella reafirma que Caldes continua sent candidata per al Zoo“. (Montbui, 5-12-2002). L’alcaldessa Montserrat Domènech va convidar Jordi Portabella (ERC), president del zoo de Barcelona per donar suport a la candidatura de Torre Marimon. Van assistir a la reunió empresaris calderins, representats per l’arquitecte Carles Campistron, que es van declarar molt favorables al projecte. En canvi la secció local d’ERC-Caldes no es va mostrar conforme amb la trobada, i el regidor per ERC Jordi Coll va declarar que no trobava bé que es paguessin sopars a grups d’empresaris amb diner públic.
 • El vot favorable del PP possibilita l’aprovació del Pla General“. (Montbui, 20-12-2002).
  En un ple tumultuós, l’alcaldessa Montserrat Domènech aconsegueix aprovar inicialment un Pla General només amb els vots del seu partit (PSC) i amb l’únic vot del PP. El Pla General finalment aprovat s’aparta fortament del consens assolit ara fa tres anys a l’aprovació de l’Avant-Pla,
  Un nombrós públic contrari a la classificació de la Torre Marimon com “ús zoològic” provoquen aldarulls i forcen la suspensió del Ple just després de la votació. Trist final per a  un procés participatiu que fins ara havia estat exemplar.
 • Dues-centes  persones es manifesten contra el zoo”. (Montbui, 20-12-2002).
  Unes dues-centes  persones van anar caminant en manifestació des del Parc de l’Estació fins la Torre Marimon, on van fer una xocolatada i després diferents activitats entre les quals una gran rotllana encerclant la Torre seguida de cinc minuts de reflexió. Després van haver-hi parlaments per part de representants de Torre Marimon XXI i d’Unió de Pagesos. Hi van assistir també els representants d’ICV i ERC.
 • Torre Marimon: tornem a començar“. (Montbui, 10-1-2003).
  En el Ple de desembre l’equip de govern ha tornat a introduir l’ús zoològic per la Torre, i a més li ha afegit l’ús hoteler, trencant el consens al què s’havia arribat anteriorment. El grup Torre Marimon mentrestant ha estat elaborant una proposta de futur per la Torre basada en l’actualització de l’ensenyament i la investigació agrària. Aquests darrers mesos l’alcaldessa no ha volgut reunir-se amb els membres de Torre Marimon XXI, i en canvi sí que s’ha reunit amb empresaris locals de la construcció. És una política de fets consumats que només pot provocar que crispació. El 14 de febrer el grup convocarà un acte públic on presentarà el projecte que ha estat elaborant i es constituirà com a associació. És molt important la participació dels calderins per evitar que gent de fora del nostre municipi acabi prenent una decisió que tant afecta l’entorn de Caldes.
 • Representants del col·lectiu Torre Marimon XXI van fer acte de presència a l’entrada del balneari on es celebrava el sopar de presentació de la candidata del PSC”.- (Montbui, 25-12-2002).
  Membres del col·lectiu Torre Marimon XXI van situar-se davant del balneari Termes Victòria amb una pancarta “Salvem la Torre Marimon – No al Zoo”. Dins s’hi celebrava el sopar de presentació de la candidata Montserrat Domènech (PSC) a l’alcaldia. Els manifestants van poder lliurar una carta a Joaquim Nadal, portaveu del PSC, i també a Montserrat Tura, de Mollet. Aquesta carta els havia estat enviada prèviament per correu electrònic. Van mantenir una conversa molt receptiva on ambdues personalitats van prometre la seva col·laboració des del seu lloc. I també van preguntar directament per l’operació especulativa del nou conveni del Golf on l’Ajuntament pretén construir 130 cases en sòl no urbanitzable.
 • El redactor del Pla General contrari als últims canvis fets al text“. (Montbui, 24-01-2003). Declaracions de l’arquitecte Agapit Borràs, redactor del Pla General d’Ordenació Urbanística de Caldes, on es declara contrari a les modificacions incloses a darrera hora, que han provocat la seva dimissió i la no participació a la redacció del nou text. Explica que del Zoo “ni se’n parlava” i que la urbanització del Camp de Golf és a la pràctica un “Salt de la carretera” introduït contra l’esperit i la filosofia del Pla redactat anteriorment.
 • La gent de Caldes no es mereixia això“. (El 9 Nou, 27-1-2003).
  Oriol Valls, membre del Grup de Debat, resumeix en aquest article el llarg procés de gestació del PGO de Caldes fins arribar a un consens ara trencat per l’alcaldessa Domènech, introduint-hi l’ús de zoo per a la Torre Marimon i signant un conveni amb el Golf que permet la construcció de 130 cases, on ara hi ha pous il·legals i deutes milionaris. Acaba amb “Senyora alcaldessa, rectifiqui si us plau”.
 • L’ADENC, el Grup de Debat, Torre Marimon XXI, l’Assemblea Ateneu Molí d’en Ral i Unió de Pagesos presenten al·legacions al Pla General i un recurs de reposició contra el conveni del Camp de Golf”. (Tot Caldes, 31-01-2003)).
  Tots aquests col·lectius presenten les seves al·legacions en un acte públic conjunt. Els punts més conflictius són: l’ús zoològic de la Torre Marimon, les 130 cases  de la nova urbanització al Camp de Golf i l’ampliació de la urbanització de Can Valls amb 750 habitatges. A més el Grup de Debat presenta un recurs de reposició contra el conveni del Camp de Golf, perquè consideren que no té validesa jurídic: ni les empreses signants són les propietàries, ni es garanteix la construcció de la presa, ni els cobraments dels deutes.
 • El Pla General modificat amb traïdoria. (Tot Caldes, 31-1-2003).
  Dur article del Grup de Debat on expressa la seva indignació i explica les modificacions introduïdes pel govern de l’Alcaldessa Domènech (amb l’únic recolzament del PP) que aparten aquest Pla General modificat de l’Avant-Pla aprovat anteriorment per tots els grups (excepte el PP). En aquest article s’explica la probable causa del canvi de posicionament del PP, degut als vincles entre empreses constructores de les 130 cases autoritzades al voltant del Camp de Golf i de la construcció del Zoo amb tots els equipaments i construccions que comporta.
 • Torre Marimon XXI es constituirà com a associació per iniciar el seu projecte“. (Montbui, 31-1-2003).
  El col·lectiu “Torre Marimon XXI” es convertirà properament en associació amb l’objectiu de tirar endavant la seva proposta de futur per Torre Marimon amb la complicitat dels grups polítics del consistori. La seva proposta està basada en mantenir l’ús públic de la finca i a la vegada mantenir l’activitat d’investigació agrària i activitat pedagògica pel qual va ser creada. El regidor Xavier Vilanova (PSC) diu que “la idea pot ser positiva” però creu que “la idea del zoo també pot ser positiva”.

3) Es retira l'ús zoològic del Pla General i torna el consens (2003.

 • L’equip de Govern s’assegura un major consens en l’aprovació del POUM“. (Montbui 14-2-2003, portada) i “L’equip de govern retira del POUM els principals punts de discrepància” (pàg 3).
  L’alcaldessa Montserrat Domènech (PSC) finalment ha decidit retirar l’ús de jardí zoològic per a la Torre Marimon per així assolir un major consens. També deixa sense efecte el conveni del Camp de Golf, degut a què el recurs de reposició presentat pel Grup de Debat ha permès veure que aquest conveni tenia importants irregularitats. Amb aquestes decisions retira del POUM els principals punts de discrepància i s’assegura un major consens a la votació.
 • La saviesa de rectificar. (Montbui, 14-2-2003).
  Article del Grup de Debat on celebra la rectificació de l’Equip de Govern retirant el conveni del Camp de Golf i l’ús zoològic de la Torre Marimon, permetent així l’aprovació del Pla. Recorda que més de 3.600 signatures van demanar no saltar ni la riera ni la carretera, limitant el creixement de les urbanitzacions. Per això desconfia del nou conveni que es pugui signar amb el Camp de Golf si hi autoritza la construcció de vivendes.
 • Un nombrós públic assisteix a la presentació de les propostes de futur per a Torre Marimon“. (Montbui, 21-2-2003).
  L’acte va ser organitzat per Torre Marimon XXI i va comptar amb diversos ponents. Primerament Torre Marimon XXI va presentar la seva proposta centrada en mantenir l’ús públic i la recerca en el món agrari. D’altres propostes van ser: un centre eqüestre a nivell de Catalunya (Jordi Romeva, ex-director de la granja-escola). Pep Riera (Unió de Pagesos) va defensar un centre de formació i reciclatge de pagesos. Josep Ribas (biòleg) va remarcar la importància de la finca com a connector biològic i com a espai obert a la plana del Vallès imprescindible per moltes espècies que ja només es troben aquí.
 • L’acte de Torre Marimon convoca més de mil persones“. (Montbui, portada, 26-9-2003) i “Més de mil persones a la jornada festiva de Torre Marimon” (pàg 5).
  Entre 1.500 i 2.000 persones van participar diumenge a la jornada festiva de Torre Marimon on l’associació Torre Marimon XXI va voler donar a conèixer els valors que li atribuïm a la Torre i el seu entorn. Hi havia representants de totes les forces polítiques de Caldes i també regidors de municipis veïns. També va tenir lloc la taula rodona “La Torre Marimon i els espais lliures del Vallès”. Van participar-hi: Salvador Codina (Torre Marimon XXI), Abel Julien (Institut Ornitològic de Catalunya), Ferran Rodà (CREAF) i Pep Riera (Unió de Pagesos). La proposta final va ser actualitzar la capacitat de formació de la Torre vers una formació i experimentació de l’agricultura del futur.
 • La Diputació referma el compromís de mantenir l’ús públic de la Torre Marimon“. (El 9 NOU, 18-6-2004).
  Jaume Oliveras (ERC), vicepresident tercer de la Diputació va anunciar l’inici en un curt termini de temps de les reunions entre Diputació i Generalitat per decidir el futur de Torre Marimon. També participaran a les reunions l’Ajuntament de Caldes i el grup “Torre Marimon XXI” amb els quals la Diputació ja ha tingut diverses reunions aquest any.
  Va remarcar la importància de l’ús públic lúdic i esportiu i també la vessant de recerca i formació agrícola, tal i com ha proposat el col·lectiu “Torre Marimon XXI”.
 • Les tres administracions competents acorden un futur per a Torre Marimon” (Montbui, 18-6-2004).
  Reunió molt positiva entre el vicepresident tercer de la Diputació, Jaume Oliveras, representants de l’associació Torre Marimon XXI i l’Ajuntament, representat per l’alcaldessa Montserrt Domènech. La reunió va tenir lloc a l’edifici de la Torre i va ser demanada pel grup Torre Marimon XXI. L’alcaldessa va manifestar que, tal i com s’ha aprovat el POUM, cal defensar els usos tradicionals pels que va ser creada la Torre Marimon i rebutjar l’altre ús zoològic que s’havia proposat anteriorment.
 • Torre Marimon té cada cop més assegurat recuperar els usos històrics“. (Montbui, 18-6-2004).
  Ha tingut lloc una reunió a la Torre Marimon entre el vicepresident tercer de la Diputació, Jaume Oliveras, l’Ajuntament, representat per l’alcadessa Montserrat Domènech, i representants de l’associació Torre Marimon XXI. Aquesta reunió va ser demanada pel grup Torre Marimon XXI. Jaume Oliveras va declarar que en els propers mesos es prendrà una decisió però que hi havia bona entesa entre la Diputació i la Generalitat que Torre Marimon havia de preservar l’ús públic, com a pulmó del Vallès, i incentivar la preservació dels usos agrícoles tot potenciant-ne la investigació i amb caràcter pedagògic. Salvador Codina, en nom de Torre Marimon XXI es va mostrar optimista sobre la manera com les tres administracions estan col·laborant, i l’alcaldessa Domènech també es va mostrar favorable a que es recuperin els usos que havia tingut en el passat.
 • Torre Marimon XXI impulsa una moció per recuperar els usos de la Torre“. (Montbui, 7-1-2005).
  El grup Torre Marimon XXI va proposar als diferents grups polítics aprovar al Ple per unanimitat una moció que defensi els usps agrícola i educatiu pels qui va ser creada la Torre Marimon. També es busca implicar a l’Ajuntament en aquest procés, ara que s’ha aprovat el Pla General sense especificar l’ús zoològic per la Torre, i tots coincideixen en què la línia de treball és correcta i que coincideix amb la que s’ha dut durant aquests últims anys.
 • Torre Marimon, cada cop més a prop de recuperar els usos tradicionals“. (Montbui, 8-4-2005).
  El Ple municipal va aprovar per unanimitat dues mocions que esrefereixen a Torre Marimon. La primera és la creació d’una comissió especial per redactar els possibles usos de la finca d’acord a la seva activitat tradicional i històrica i la segona és l’adhesió a les bases del Parc Agrícola del Vallès per a la protecció de la plana del Vallès. Aquestes dues propostes tenen el seu origen en el treball que ha estat desenvolupant el col”lectiu “Torre Marimon XXI” des dels seus origens.
 • Una comissió informativa vetllarà pel futur de Torre Marimon”. (Montbui, 8-4-2005).
  El ple municipal va prendre dos acords per unanimitat que afecten el futur de la Torre Marimon, i els dos en el sentit que ja fa temps que treballa el col·lectiu “Torre Marimon XXI”. Després de mesos de reunions s’aconsegueix crear una comissió informativa especial presidida per l’alcaldessa i on s’integren tots els grups municipals que redactarà el catàleg d’usos permesos per a la Torre Marimon però d’acord amb la potenciació dels seus valors culturals i històrics. Segons aquest grup, “és el reconeixement al paper actiu de molta gent i entitats de Caldes que s’han anat posicionant en aquest sentit i marca la importància que la gent es mobilitzi”.
  També es va aprovar per unanimitat l’adhesió de Caldes de Montbui a les bases per a la protecció del Parc Agrícola del Vallès, projecte on hi han treballat més de vint organitzacions vallesanes, entre elles Torre Marimon XXI.

4) Signatura del conveni (2005)

 • Generalitat i Diputació signen un conveni de futur per a Torre Marimon(Montbui, 23-6-2005, portada).
  El conveni signat per la Generalitat i la Diputació no només vol recuperar els usos tradicionals de Torre Marimon i obrir-la a l’ús públic de la població, sinó també convertir-la en un centre impulsor de recerca sobre agricultura i en un centre d’investigació de noves tecnologies agràries. Aquest conveni es troba en consonància amb la línia de treball del grup de ciutadans “Torre Marimon XXI”.
 • Torre Marimon esdevindrà un centre impulsor i difusor de l’agricultura moderna“. (Montbui, 23-6-2005).
  El conseller d’Agricultura, Antoni Siurana i el president de la Diputació, Celestino Corbacho, amb la presència de l’alcaldessa Montserrat Domènech, van signar dimecres un conveni per a la creació de l’Estació Experimental Torre Marimon” dedicada a l’experimentació i difusió de l’agricultura moderna. També es garanteix l’ús públic de la Torre Marimon i es condicionaran espais i vials per a itineraris, pràctiques esportives i de lleure. El conseller Siurana, en el seu parlament, va ressaltar el respecte a la voluntat dels ciutadans i és un acte d’afirmació de la voluntat que Torre Marimon sigui un símbol de l’agricultura moderna al servei dels ciutadans i dels agricultors.
 • El Pla director de Torre Marimon ja és una realitat(Montbui, 3-2-2006, portada),  iLa comissió gestora aprova el Pla director de Torre Marimon(pàg 3).
  El Pla ha estat redactat per l’Irta, i l’ha aprovat la comissió gestora on s’hi troben representades la Diputació i la Generalitat. D’aquí a quinze dies es presentarà als treballadors de la Torre, als grups polítics de Caldes i també al grup de ciutadans Torre Marimon XXI. El representant de l’IRTA ha declarat que tindrà un lloc molt rellevant en la recerca i desenvolupament de Catalunys.

2) El Parc Agrícola del Vallès: una oportunitat perduda (2004).

(Novembre de 2004).- Fulletó divulgatiu del Parc Agrícola del Vallès.- “Propostes per a la protecció i gestió dels espais naturals del Vallès”. Elaborat per ADENC i 20 entitats vallesanes més, entre les quals Torre Marimon XXI.

(Novembre de 2004).- Bases per a la protecció del  PAV (Parc Agrícola del Vallès).- 1) Memòria. 2) Ordenació territorial. 3) Eixos estratègics de gestió. 4) Organ rector i finançament.

(3-12-2005).- Enllaç al lloc web “Territori. Observatori de projectes i debats territorials a Catalunya”, amb la descripció del projecte de Parc Agrícola del Vallès.

(Novembre de 2004).- Cartografia dels diferents àmbits del Parc Agrícola del Vallès: forestal, agrícola, fluvial, connector i de tractament paissagístic. (Del fulletó del PAV).

(Novembre de 2004).- Bloc de postals adreçades als Hbles Srs: Ernest Benach (President del Parlament), Antoni Siurana (Conseller d’Agricultura), Joaquim Nadal (Conseller de Política Territorial ) i Salvador Milà (Conseller de Medi Ambient). demanant que s’elabori un Pla Director Territorial del Vallès en el marc del Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

 • “Torre Marimon XXI i l’Ateneu presenten el Parc Agrícola del Vallès” (Montbui,  4-3-2005).
  Avui es presentarà a la Sala d’Actes del Centre Cívic la proposta de Parc Agrícola del Vallès (PAV). Aquesta proposta d’ordenació territorial de protecció i gestió dels espais naturals del Vallès va ser presentada novembre passat a Granollers i preveu un paper de tipus formatiu i pedagògic per a la Torre Marimon dins d’aquest projecte per difondre el medi natural del Vallès.
 • “Tres entitats presenten el Parc Agrícola del Vallès” (Montbui, 11-3-2005).
  Les entitats “Salvem el Vallès”, “Torre Marimon XXI” i “Ateneu Molí d’en Ral” van presentar en un acte públic davant de cinquanta persones. La proposta del PAV pretén impulsar el sector agrícola vallesà amb plans d’ajudes i segells de qualitat, convertint la Torre Marimon en un centre de recerca i desenvolupament agroalimentari, a més de millorar la xara de senders i recuperar el patrimoni, en un moment de gran pressió urbanística sobre la plana vallesana.
 • Una moció de suport a les bases per a la protecció del Parc Agrícola del Vallès, aprovada per tots els partits del consistori“. (Tot Caldes, 9-4-2005).- El Ple de l’Ajuntament de Caldes aprova per unanimitat donar suport a les bases del PAV i a la proposta de creació d’aquest parc agrari en el manteniment dels valors ambientals dels espais naturals de la plana del Vallès. La moció va ser presentada per el col·lectiu Torre Marimon XXI.

Plana en construccióPodeu col·laborar-hi aportant fotografies, documents, àudios, vídeos, proposant modificacions al text, descobrint algun error …
Aquest espai web és obert i estarem encantats d’incorporar-hi tota la informació sobre aquestes lluites que  vulgueu aportar-hi.

Poseu-vos en contacte amb

administrador@grupdedebat.cat