Caldes de Montbui: grups de defensa del territori.

Història:

Abans i després de la destrossa.

Abans i després de la destrossa.

Esquerdes i puntals a la façana.

“Salvem les Hortes” és una plataforma ciutadana que es forma el 2016 com a resposta al projecte del gran pàrquing soterrani a les Hortes de Baix. Els arguments amb els què s’hi s’oposen són:
Innecessari.- Segons el darrer informe de mobilitat encarregat a la Diputació de Barcelona l’any 2005, la construcció d’un gran pàrquing no és ni necessària ni viable econòmicament. I amb un creixement anual del 0,8% (enlloc del 3% utilitzat per l’estudi) això no ha variat.
Impacte paisatgístic.- Les Hortes de Baix són un patrimoni cultural, històric i paisatgístic que mereix especial protecció.
Impacte mediambiental.- La seva ubicació no reduirà el trànsit rodat al centre de Caldes i per tant tampoc contribuirà a abaixar l’emissió de gasos.
No soluciona l’aparcament a Caldes.– Segons el Pla municipal d’aparcaments a Caldes, les 150 places del nou pàrquing comportaran la pèrdua de 400 places existents actualment.
Gran endeutament públic.- Amb un pressupost de 3 milions d’euros situa Caldes al seu límit d’endeutament públic. Aquests recursos s’han de destinar a sanitat, serveis socials, educació, etc.
A més una despesa d’aquesta magnitud faria necessari un estudi de viabilitat econòmica, que no s’ha fet.
Sòl inadequat.- El projecte no du un informe geotècnic annex, tot i que les Hortes són una zona inundable i propera a la falla del Vallès. Poc després de la inauguració començaran les esquerdes…
Pèrdua d’hortes.- El projecte comporta la desaparició de prop de 1000 m2 d’horta. I l’argument “hi haurà hortes dalt de l’aparcament” al final no serà veritat.
Manca de participació ciutadana.- Cal aturar del projecte i iniciar un debat amb una consulta final a la població.
La plataforma organitza actes públics (manifestacions, botifarrada, visites guiades, debats públics, intervencions al Ple) i edita documents i cartells diversos on exposen el seu argumentari amb dades i de manera raonada.
També presenten més de mil signatures demanant una consulta popular sobre el projecte.

L’Ajuntament ignora els seus raonaments i peticions, i tira endavant el projecte amb encara més dificultats de les previstes:
– Irregularitats a la licitació.- Es requalifica més terreny del què s’ha informat a la Generalitat. A més la primera empresa adjudicatària (Vias y Construcciones) es fa enrere i demanda l’Ajuntament per 40.000 € per danys i perjudicis per errors de procediment. I finalment es tria una empresa que ha licitat a la baixa, amb el risc que això comporta.
– Des de la inauguració del pàrquing es produeixen moviments del sòl i apareixen esquerdes que originen el seu apuntalament i la inutilització d’un cert nombre de places.
– També s’abandona la part del projecte que preveia l’existència d’hortes dalt de l’aparcament, atès que quan es reguen s’originen goteres i bassals a l’interior de l’aparcament.

En definitiva: un nyap. Caríssim, estèticament desafortunat, inviable econòmicament i ple d’esquerdes. I també 943 m2 d’hortes perdudes…

Imatges i Vídeos

Fotografies d’actes organitzats: Manifestació, Taula de signatures, Botifarrada, Mega-cartells, etc

(1-4-2017).- Salvem les Hortes demana que es faci una pausa i es reconsideri el projecte.

(15-6-2017).- Salvem les Hortes demana un estudi d’impacte ambiental.

(23-12-2017).- Salvem les Hortes recull 1.000 signatures contra el Pàrquing

(9-9-2017).- Manifestació per demanar l’aturada de l’obra.

Documents:

(22-4-2016).- Argumentari de Salvem les Hortes!.

Dotze pàgines de dades, arguments i raonaments

Llibret de Salvem les Hortes!.- Llibret amb arguments, presentació del grup i convocatòria d’actes.

Manifest.- Valoració de la necessitat, Aspecte econòmic, Aspecte mediambietal, Canvi de model.

Auca de les Hortes.

 

Cartell convocant a l’acte a Can Rius.

Cartell de la visita guiada a les Hortes de Baix.

Estudi de les places perdudes amb el nou aparcament.

 

 

Sí a les Hortes. No al pàrquing.

Cartell demanant moratòria i consulta popular.

Octaveta demanant una consulta popular.

 

 

Cartell convocant a la botifarrada popular.

Cartell convocant a la botifarrada popular.

Articles premsa:

 • “Caldes començarà a finals d’any l’aparcament de les Hortes de Baix”. (El Punt Avui, 13-08-2015).
  El projecte preveu un aparcament per 150 places amb un cost de 3 milions d’euros. La durada prevista de les obres és de 12 mesos. Hi ha votat a favor ERC, s’han abstingut CiU, PSC i UPC, i han votat en contra Som Caldes i PP.
  En la imatge virtual del projecte es preveu l’existència d’hortes cultivables a la coberta de l’aparcament.
 • “El govern de Caldes tirarà endavant el pàrquing de les Hortes de Baix”. (Som Vallès, 5-3-2016).
  La Plataforma Salvem es Hortes, constituïda fa unes setmanes, no veu clara ni la legalitat ni la viabilitat del projecte de construcció del nou aparcament. Per això va demanar en l’últim ple una moratòria perquè el poble de Caldes pugui analitzar els pros i contres del projecte.
  Però el primer tinent d’alcalde Isidre Pineda va manifestar en el ple municipal que el govern presidit per Jordi Solé no farà marxa enrere, i va declarar que “es tracta d’un compromís electoral”.
 •  
 • “Més de 1.000 veïns demanen al govern de Caldes una consulta sobre les Hortes de Baix”. (Som Vallès, 24-12-2016).
  La plataforma Salvem les Hortes i els grups municipals de Som Caldes, PSC, UPC i PP demanen que s’aturi l’inici de l’obra i que es promogui una consulta popular sobre el projecte, atès el seu impacte paisatgístic i la inversió que comporta. I avui han registrat a l’Ajuntament un manifest amb 1.032 signatures recollides les últimes setmanes.
  En l’acte de registre de les més de mil signatures hi han participat representants dela Plataforma Salvem les Hortes, i també dels grups polítics municipals Som Caldes, PSC, UPC i PP.
 • “Caldes engega un nou concurs per adjudicar el pàrquing de les Hortes” .(El 9 NOU).
  El ple de l’Ajuntament ha aprovat resoldre el contracte amb Vías y Construcciones, empresa que va guanyar el primer concurs per la construcció del pàrquing i que, el mateix dia que havia de començar les obres va anunciar que no les podia assumir perquè era insuficient el pressupost de 2,46 milions d’euros (als quals cal afegir 518.000 € en concepte d’IVA).
  Amb els vots d’ERC, l’abstenció de CiU i Units per Caldes i el vot en contra de Som Caldes, PSC i PP, el Ple ha aprovat iniciar un nou expedient obert de contractació per realitzar un nou concurs d’adjudicació de les obres.
  La construcció d’aquest aparcament continua generant polèmica. La Plataforma Salvem les Hortes ha fet un comunicat on detalla les 88 places d’aparcament que es perdran amb aquest projecte. Demanen una consulta popular i demanen a l’equip de govern que rectifiqui i aturi el projecte.
 • “La segona adjudicació del pàrquing de les Hortes de Caldes es farà a un preu un 23% inferior a la primera” (El 9 NOU, 8-4-2017). L’empresa Romero Gamero ha obtingut la màxima puntuació de la mesa de contractació, oferint realitzar l’obra per 1.833.000 €, un 23% inferior a la primera adjudicació a Vías y Construcciones per 2,4 milions, que va renunciar a l’obra abans d’iniciar-la. L’empresa Romero Gamero ja va participar al concurs inicial, on va fer l’oferta de preu més baixa de les 8 empreses participants.
 • “Opinions contraposades sobre l’aparcament al centre de Caldes. Canvi d’adjudicatari”. (El Calderí, 10-5-2017).
  L’equip de govern justifica la seva construcció mentre que la plataforma Salvem les Hortes n’és contrària pel seu impacte visual i econòmic. Jordi Galí, membre de la plataforma explica: “El projecte afectaria uns 650 m2 de zona verda, el que passa és que s’ha segregat la parcela en dues parts de menys de 300 m2, per la qual cosa la Generalitat no obliga a fer un estudi d’impacte ambiental.
  Les obres havien de començar al febrer, però l’empresa adjudicatària Vías y Construcciones es va trar enrere al darrer moment. Segons el regidor Vicenç Personat “la companyia deia que no li surtien els números i que volia més diners i no vam voler entrar en aquest joc”. Es va convocar un segon concurs i s’ha adjudicat a l’empresa Rogasa (Romero y Gamero S.A.) per 1.800.000 €, un 23% menys que l’anterior. L’alcalde Pineda admet que “el procés ha estat una mica embolicat i ara Vías y Construcciones reclama una indemnització de 40.000 € i segurament entrarem en un procés judicial”.
 • Encara més ombres a la licitació de les Hortes. Algú no juga net?” (El Calderí, 22-5-2017).
  El grup “Salvem les Hortes!” denuncia irregularitats a la licitació: s’ha requalificat més terreny del què s’ha informat a la Generalitat, a la segona licitació s’ha triat una empresa que ha licitat a la baixa, amb el risc que això comporta. I més sabent que Vías y Construcciones va renunciar al contracte i va demandar l’Ajuntament per 40.000 € com a danys i perjudicis per errors de procediment.
  El procés ha estat opac i la gestió maldestre. No podem confiar en els seus gestors. No a l’Aparcament de les Hortes!.
 • L’Ajuntament de Caldes reconeix: “el pàrquing de les Hortes no augmentarà les places d’aparcament del centre“. (El Calderí, 20-6-2017).
  L’Ajuntament des de l’inici ha justificat aquest gran pàrquing dient que es feia per a resoldre els problemes d’aparcament del centre de Caldes. Després de revisat el projecte hem realitzat una sèrie de preguntes a l’Equip de Govern per instància. Després de 3 mesos ens han contestat que “la vila té un superàvit general de places d’aparcament” i que “el balanç real del pàrquing és la supressió de 146 places lliures al carrer i la creació de 148 en l’aparcament soterrat”. Per què gastar 3 milions d’euros dels nostres impostos per a això?
 • La plataforma Salvem les Hortes al·lega contra el Pla d’aparcaments a Caldes”. (El 9NOU, 16-7-2007).
  Aquest Pla va ser aprovat en el ple anterior i és el pas previ a la construcció del Pàrquing de les Hortes. El grup ha estudiat aquest document i hi ha trobat “incongruències i sumes mal fetes”. Segons aquest Pla s’acabaran eliminant més de 400 places actuals d’aparcament que seran substituïdes per 100 places al nou pàrquing. A més denuncien que aquesta instal·lació es menja “part del pulmó agrícola” de Caldes.
 • Caldes detecta problemes a la façana del nou aparcament de les Hortes”. (El 9 Nou, 5-8-2019).
  Tècnics municipals han detectat problemes en la façana exterior del nou aparcament. S’han trobat “problemes tècnics en el tancament de les gàbies que subjecten els blocs de pedra de la façana”. Això s’ha traslladat a l’empresa constructora i s’ha demanat una valoració externa a un expert en estructures. De moment s’han adoptat algunes accions de seguretat preventiva.

Plana en construccióPodeu col·laborar-hi aportant fotografies, documents, àudios, vídeos, proposant modificacions al text, descobrint algun error …
Aquest espai web és obert i estarem encantats d’incorporar-hi tota la informació sobre aquestes lluites que  vulgueu aportar-hi.

Poseu-vos en contacte amb

administrador@grupdedebat.cat